Biztosan jó helyre fókuszálsz?

Maga az elmélet egy olasz származású közgazdász fejéből pattant ki: Vilfredo Pareto alkotta meg a 80/20-as szabályt, mely a „Pareto elv” nevet is viseli.

A business cafe 2016-ban megjelent cikke alaposan taglalja, hogy milyen gyakorlati alkalmazásai vannak a Pareto elvnek.

De mit is rejt magában az elmélet? Nagyon egyszerű. Pareto szerint a különböző jelenségek következményeinek 80%-a az okok 20%-ra vezethetőek vissza. Azaz az eredményeid 80%-a a cselekedeteid és aktivitásod 20%-ból ered.

 

Valójában abban segíthet neked, hogy hatékonyan és sikeresen tudj fókuszálni azokra a meghatározó tényezőkre, melyek átszövik a mindennapjaidat és hogy a meglévő erőforrásaidat sikeresen tudd felhasználni és beépíteni például a munkádba (a vállalkozásodba), az életviteledbe (a táplálkozásodba, a testmozgásba), valamint a tanulásba.

 


Néhány példa a gyakorlatban:

 

Munka, vállalkozás:
A munka világában a helyes döntések meghozatala, a jó irány meghatározása nem egy egyszerű feladat. A szabályt követve a döntéshozatal segítése, a priorizálás lehet egy cél. Pénzügyi területen is érvénybe lép, hiszen a munkád 20%-a fogja meghozni az anyagi megtérülés 80%-át. A marketinget tekintve is elmondható, hogy az arra fordított összeg 20%-a hozza meg az eredmények 80%-át. Tehát, a munkád során igyekezz arra koncentrálni, ami a legtöbb eredményt vagy bevételt hozza a számodra, hiszen az abba fektetett energiád fog a leginkább megtérülni.

 

Táplálkozás:
Az étkezésedre is érdemes odafigyelned, akár egy fogyókúra esetén is javasolt a 80/20-as szabályt alkalmaznod. Lényege, hogy a táplálkozásod során 80%-ban igyekezz egészséges ételeket fogyasztani és a fennmaradó részben akár „bűnözhetsz” is. A cél a következetesség és a mértékletesség.

 

Mozgás, sport:
A rendszeresség és az időhatékonyság megteremtésére koncentrálj, hiszen az egészséges életmód része, hogy heti rendszerességgel mozogj, bármit. A sportolásnál is javasolt figyelembe venned az alábbi arányt: az elért eredményeid 80%-át az edzésre fordított munkád 20%-a adja.

 

Nyelvtanulás:
A „gyorsabb” nyelvtanulás érdekében is jelentős sikereket érhetsz el, ha figyelembe veszed azt, hogy az adott nyelv szempontjából mi az a 20%, amivel a leghatékonyabban, a legtöbb helyzetben megérteted magad. Azaz arra koncentrálsz, ami a számodra a legfontosabb. A tökéletesség ebben az esetben háttérbe szorul, de a befektetett energia sokkal gyorsabban megtérül, ha ez a célod a tanulás során.

 

Ha sikerül elsajátítanod és tudatosan alkalmaznod a 80/20-as szabályt, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy azon tevékenységeid által, melyekre érdemes fókuszálnod: hatékonyabb, sikeresebb, elégedettebb és boldogabb ember leszel mind a munkádban, mind a magánéletedben egyaránt.

Címünk

4400 Nyíregyháza, Eötvös utca 9/A.

Telefonszámunk

+36 (30) 9 581 333